אבטחת איכות מזון

אבטחת איכות | ביולבמזון הינו תחום חשוב ומרכזי בחייו של כל אדם. מה שאנו אוכלים משפיע על חיינו הן באופן מיידי והן לטווח ארוך. לבטיחות המזון ישנה חשיבות לא פחות מכרעת מאשר למרכיביו, לאבות המזון שלו. כל ממטבח המייצר  מזון נדרש לקיים אבטחת איכות מזון קפדנית ומחמירה.

על מנת להבטיח כי מזון מיוצר ומשווק בכפוף לתנאים המחייבים והמחמירים ביותר של תווי תקן בינלאומיים יש להבטיח כי המזון יאובטח ויפוקח בידי אנשי מקצוע שברשותם ידע וציוד טכנולוגי חדשני ומתקדם.

אבטחת איכות ובטיחות מזון נדרשים במקומות המספקים שירותי הסעדה לאירועים, למוסדות חינוך, לחברות ולמפעלים, מסעדות,מזנונים ובתי קפה, מזון לירידי מזון, תערוכות, פסטיבלים, כנסים ועוד.

אבטחת איכות מזון - על פי תקנים מחייבים וכללים מחמירים

כל מטבח המייצר מזון נדרש לייצר על פי כללי בטיחות מזון מחייבים. על מנת להסיר כל חשש או ספק, יש להפקיד את נושא אבטחת איכות המזון בידיה של חברה מנוסה, עתירת ניסיון ורבת מוניטין, הנותנת מענה כולל לנושא בטיחות המזון ואבטחתו, החל משלב תכנון המזון, עבור לבקרת תהליכי הייצור, וכלה בבקרת איכות המזון במעבדות.

בשירותיה המקצועיים של החברה יכולים ואף נדרשים להסתייע חברות המספקות קייטרינג, בתי מלון המפעילים מסעדות ואולמות אוכל, אולמות וגני אירועים, מסעדות ובתי קפה, ירידי מזון לסוגיהם.

אבטחת איכות עלולה להיות קריטית בעיקר כאשר מבחן התוצאה מצביע על אבטחת איכות חלקית, לקויה ורשלנית או אף על העדר אבטחת איכות. בשל האחריות הגדולה המוטלת על יצרני מזון וספקיו הסדרת נושא אבטחת האיכות מהווה חלק בלתי נפרד שאמור להיות קבוע ומובנה בליבת העסק.

כאשר אנחנו עוסקים בנושא אבטחת איכות מזון אין מקום לפשרות ולהנחות. אין מקום לפחות מאשר תביעה חד משמעית לשאיפה למושלמות. אין ספק ולא יכול להיות מקום לספק כי על יצרניות המזון להשקיע את כל המשאבים הנדרשים, בכסף ובכוח אדם מקצועי, על מנת להבטיח כי המזון שהן מייצרות ומשווקות יהיה בטוח,מבוקר, מפוקח ויעבור את כל השלבים הנדרשים על מנת לצאת מהמפעל כשהוא בטוח בכל אחד מהאספקטים השונים ונקי מכל הסיכונים-ביולוגי,כימי או פיזי.

נכנסים לתעשיית המזון? כל מה שצריך לדעת על אבטחת איכות מזון בטיחותו 

בחודשים האחרונים בלבד פרסם משרד הבריאות קריאה לריקול מגוון מוצרי מזון שונים, החל מממרח כלשהו בעקבות שברי זכוכית שנמצאו בו, דרך גלילי ופל עם עקבות של חלבוני חלב שאינם מסומנים בתווית המוצר במידע על האלרגנים, וכלה בסלטי חומוס שנמצאו בהם חיידקי ליסטריה בבדיקה שנערכה על ידי החברה. 

מבית חברת ביולב מציינים שמאז שנות ה- 90 של המאה ה- 20 עלתה המודעות בארץ ובעולם בכול הנוגע לנושא אבטחת איכות מזון ובטיחותו, כמו גם לנזקים שעלולים להיגרם מצריכת מזון אשר אינו בטיחותי. במקביל, הוקשחו הדרישות מצד גופים רגולטורים במדינות המערב והוגברה האכיפה כלפי יצרנים, ספקים, עסקים נותני שירות ויבואנים בענף המזון, במאמצים למקסם ככול שניתן את השמירה על שלומו ובריאותו של הציבור.

מטרת החוק להגנה על בריאות הציבור (מזון)

חוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון) נחקק בשנת 2015 במטרה להסדיר הן את אחריותם של היצרנים, המשווקים ויבואני המזון והן את הפיקוח על הייצור, השיווק והייבוא של המזון, זאת על מנת להבטיח שהמזון שהציבור צורך עומד מבחינת איכותו, תקינותו ובטיחותו באמות המידה שנקבעו בחקיקת המזון. 

אמות מידה לאבטחת איכות מזון בישראל הן בהתאם לאלו הנהוגות באסדרה במדינות המערב, דוגמת תקנים בין לאומיים, פיקוח המושתת על ניהול סיכונים וכיוצא בזה. סעיף 3 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון) עוסק באבטחת איכות מזון ותקינותו, ולפיו רשאי השר לקבוע תקנים, דרישות והוראות בעניינים הנוגעים למהותו, איכותו ותכונותיו של מזון, לרבות סימון תזונתי של רכיבים במזון, נטילת דוגמאות מזון לצורך בדיקתן, אריזת מזון ועוד.

מניעת סיכונים שעלולים לחדור או להתפתח בשרשרת הייצור של המזון

על פי סעיף 169 לחוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון), מחויבים יבואנים, יצרנים ועוסקים אחרים שהחוק תקף לגביהם, לערוך בדיקות לאבטחת איכות מזון ותקינותו במעבדה מוכרת מטעם מנהל שירותי בריאות הציבור. המומחים מבית חברת ביולב מסבירים כי מערך הבדיקות נועד למנוע סיכונים מסוגים שונים שעלולים לחדור או להתפתח בכול אחד מהשלבים בשרשרת הייצור. 

ברשימה זו, ניתן למנות סיכונים ביולוגיים (למשל נוכחות מעל לרמות המקסימום בתקן של חיידקים ועובשים במזון), סיכונים כימיים (כגון שרידי חומרי הדברה שונים בפירות וירקות), סיכונים פיזיקליים (כמו חלקיקי אבן, רסיסי זכוכית וכיו"ב) וסיכונים אלרגניים (נוכחות של חומרי מזון מסוימים שעלולים לעורר רגישויות ולהוביל לתגובות אלרגיות בקרב חלק מהאוכלוסייה).